boot: Ally Solo 13.7, foto's: Jurjen Bolsenbroek, André Linke

Om met Freestyle te beginnen heb je geen speciaal materiaal nodig. De meeste kano's voldoen, en de meeste peddels ook, mits het rechte peddels zijn. Omdat je voor Freestyle in de kano gaat knielen is een matje in de kano erg aangenaam. Zwemvest niet vergeten!

Natuurlijk zijn er boten die meer en boten die minder geschikt zijn voor Freestyle. Een geschikte boot heeft een grote eindstabiliteit, d.w.z. dat hij niet plotseling omgaat als je hem kantelt. Hij heeft een licht gebogen kiellijn, maar goede koersvastheid als hij recht op het water ligt. Het volume van de boot moet bij het gewicht van de vaarder passen.

Op deze website vind je foto's van mij in zeer verschillende boten. Hiernaast vaar ik bijvoorbeeld in een vouwboot.

Normaal vaar je Freestyle met rechte peddels omdat je een rechte peddel van beide kanten kunt gebruiken zonder verschil. Voor bepaalde manoeuvres is dat belangrijk. Vaak worden peddels gebruikt met een iets groter blad dan normaal, en het is prettig als hij scherpe randen heeft voor het 'snijden' door het water. Sommige freestylers gebruiken een peddel die iets langer is dan hun normale toerpeddel.