boot: Grumman Solo 129, foto's: www.fotodolkens.nl

Freestyle is ontstaan uit Canadian Style, dat zijn wortels heeft bij de guides in Noord Amerika die voor hun klanten in de avonduren kanokunstjes vertoonden. Eind jaren 70 en begin 80 begonnen mensen als Tom MacKenzie en Charlie Wilson specifieke manoeuvres te definiëren en te benoemen. Toen voer men nog steeds in tandemkano's, maar gauw werd ook de eerste solokano gebouwd. Die was lichter en wendbaarder dan de tandem.

Kanobouwer Mike Galt merkte op een gegeven moment dat Freestyle demonstraties bevorderlijk waren voor de verkoop van zijn boten en maakte daar gebruik van. Op een van zijn demonstraties liet hij op de achtergrond wat muziek draaien - dit was het begin van het Freestyle varen op muziek. Er werden specifieke choreografieŽn ontworpen, meer en meer demonstraties gegeven en later ook wedstrijden gehouden. Rond 1990 naam de ACA Freestyle op als een nieuwe discipline voor de open kano.

Vandaag zijn er ongeveer 100 ACA Freestyle Instructors, 12 Instructor Trainers, en 5 Instructor Trainer Educators. In de VS vinden jaarlijks kampioenschappen plaats.