De American Canoe Association is in 1880 opgericht als nationale organisatie in de VS en heeft rond de 50.000 leden. Daarmee is het de oudste en grootste kanobond ter wereld. De ACA heeft als doelstelling de promotie van het kano- en kajak varen en het rafting als recreatiesport voor alle leeftijden.

Het ACA opleidingsregelement is een uitgebreid en tot in detail uitgewerkt systeem. Er worden de meest moderne peddeltechnieken geleerd waarin lichaamsergonomie en efficiŽntie een belangrijke rol spelen. Binnen de discipline open kano heb je de basisopleidingen 'SmartStart Paddler Orientation', 'QuickStart Your Canoe' en 'Introduction to Canoe'. Dan wordt gesplitst in vlakwater en stromend water. Vlakwater kent de opleidingen 'Essentials of Touring Canoe' en 'Freestyle Canoe'.

Freestyle is dus het hoogste ACA opleidingsniveau voor vlakwater open kano, en de ACA is de enige organisatie ter wereld die Freestyle opleidingen aanbiedt. In Europa zijn er tegenwoordig 17 ACA Freestyle Instructeurs.